torsdag 21 april 2011

Påsken....

Känns lite som att påsken håller på att "dö" ut... i min lilla värld i alla fall..

Varför firar vi påsk???

Påsken är den största högtiden i kyrkan och det viktigaste i det kristna budskapet. Jesus uppståndelse. Denna händelse inträffade samtidigt som den judiska påsken. Judarna firade till minne av sitt uttåg ur Egypten. Judarna kallade denna helg för pesach och här kommer vårt ord påsken ifrån. Påsken firas första söndagen efter fullmåne efter vårdagsjämningen. Alltså är påsken en rörlig helg.

Påsken börjar med palmsöndagen. Det var då Jesus intågade i Jerusalem. Där han mötes av en massa människor med palmkvistar som ropade Hosianna! välsignade vare han som kommer i Herrens namn.....Efter palmsöndagen kommer blåmåndag, fettisdag och dymmelonsdag.

Skärtorsdagen var tidigare en helgdag hos oss. Det var inte bara nattvarden som instiftades utan natten mellan onsdagen och torsdagen inleddes en häxsabbaten. För att skydda sig mot häxorna utvecklades en del skyddsmagi bland annat kors av stål, påsksmällare och påskeldar var till för att srämma bort häxorna.

Skärtorsdagen har även andra betydelser. Namnet har med rening att göra. Slutligen instiftade Herren nattvarden under en påskmåltid på skärtorsdag kväll. Det är den så kallade sista måltiden för Jesus med lärjungarna.

Långfredag var den dagen då Jesus korsfästes. det var en lång och plågsam dag för Jesus. Det var den så kallade sorgedagen.

Påskafton var den dagen då Jesus plockades ner från korset. Tvättades ren och lades i grottan. Och vakterna stod utanför, för att vakta grottan.

Påskdagen var den dagen då tre kvinnor kom till grottan och upptäckte att Jesus kropp var borta.

Idag firar vi alla påsk på olika sätt och med olika traditioner.

När jag var liten var påsken för mig att klä ut oss till påskkärringar, måla "fina" påskkort och gå runt till folk och önska dem en glad påsk, gav dem ett påskkort och själv fick man lite godis eller en peng. Idag ser man knappt och får knappt några besök av små påskärringar. Fick ett besök förra året av barn som kom i "vanliga" kläder och någon var målad i ansiktet och ville ha godis... inga fina påskkort där inte!!

Påskkärringens historia...

Anknytning till 1600-tals häxorna....
Idén med påskkärringar anses komma från 1600-talets häxor. På 1660- och 1670-talen var häxprocesserna som värst i Sverige och hundratals avrättades efter att de antagits ha åkt till djävulens gästabud. Gästabudet hölls i en praktfull gård på en plats som ofta, men långt ifrån alltid, kallades för Blåkulla. Häxorna trodde att de serverades massor av läckerheter, men det var i själva verket grodor, ormar och paddor.
För att skrämma iväg häxorna tände man eldar och sköt med gevär. Något som lever kvar än idag i form av valborgsmässobål/majbrasor och påsksmällare.

Är påskkärringar verkligen häxor?

Påskkärringar bygger på folktro och kan skilja sig ganska mycket från de häxor man trodde på under 1600-talet. Det förekommer att påskkärringartillbehören kaffepanna, en svart katt och kvast. Flera av dessa attribut har ingen direkt koppling till den tidens häxor. Kaffe dracks inte i Sverige på 1600-talet och inte heller finns svarta katter omnämnda i rättsprotokoll från den här tiden. Med hänvisning till modern skrock kan en teori vara att kaffepannan är en symbol för kittel och den svarta katten för olycka

Påskkärringstradition.
Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare. Påskkärringar rapporteras mest från Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland och det var främst under påskaftonskvällen som de begav sig ut för att tigga.
Nu för tiden är det i Sverige vanligt att både pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar vid påsk. En påskkärring är traditionellt klädd i klänning, förkläde och huckle. Pojkar kan alternativt klä ut sig till påskgubbar, med tidstypiska herrkläder, hatt och mustasch. Det finns även barn som i stället väljer att klä ut sig till katt eller hund. Tillsammans går barnen runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på, önskar glad påsk och överlämnar små tecknade påskbrev som de själva ritat. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. Gåvorna samlas i exempelvis en korg eller kaffepanna och efter rundturen fördelas gåvorna rättvist mellan barnen. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i övriga landet snarare är skärtorsdag . Under senare tid har det blivit vanligt att barn får klä ut sig till påskkärring på förskolor.
 


Jag kan ju inte säga att jag firar påsk så, men en tradition är det ju. En man märker av mer kanske när man jobbar på förskola. Hemma samlas familjen och äter lite gott, barn får påskägg. Sen är det ju inte så mycket mer så....

Hur firar Ni påsk???? Firar Ni ens påsk??


Önskar Er alla i allafall en.....


1 kommentar:

Nina A sa...

Det är samma här.. Lite mat o ett påskägg, det räcker för min del.. Inget annat trams!